Yüz Gerdirme Ameliyatı

Yüz gerdirme ameliyatı nasıl yapılır?

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk, yüz gerdirme ameliyatı hakkında bilgiler verdi.

Yüz gerdirme ameliyatı nasıl yapılır?

Yüz gerdirme operasyonu yaşlanmayla birlikte desteği ve esnekliği azalan dokuların sarkmasıyla oluşan görünümün giderilmesi ve daha genç bir görünüm elde etmek amacıyla uygulanan bir cerrahi prosedürdür. Genel bir yüz gerdirme operasyonunda kişinin yüzünde oluşan fazla dokular gerilerek, sarkmış veya kırışmış deri eski yerine getirilerek daha genç bir yüz görünümü kazandırılır.

Bu operasyon için en uygun adaylar 45-65 yaş arasında olan yüz veya boyun bölgesinde sarkmalar görülen bay ve bayanlardır.

Bu operasyon sonucunda gençleşme miktarında yaş, deri elastikiyeti, kemik yapısı, sigara kullanımı gibi faktörler etkili olduğu için kişilere göre değişkenlik göstermektedir. Ayrıca bu faktörler ameliyat süresini ve yüz germenin ne kadar süreyle etkin olacağını da belirlemektedir. Yaşlanma belirtilerinin tekrar belirgin hale gelmesi yaklaşık 7-15 yıl arasında sürmektedir ve bu süreden sonra ikinci bir ameliyat gerekebilir.

Ameliyat süreci nasıldır?

Çoğunlukla genel anestezi uygulansa da bazı operasyonlarda sedasyon eşliğinde lokal anestezi de uygulanabilir. Ameliyat süresi ortalama 3-4 saat sürmektedir. İşlem yapılan yerler kişinin yüz yapısına ve cerrahi tekniğe bağlı olsa da genellikle alındaki saç çizgisinin üzerinden yani saçlı deriden başlar. Kulağın hemen önündeki doğal çizgiden aşağı iner ve gerdirilecek bölgeye göre art kafa kemiğine doğru devam eder. Yüzdeki yaşlanmaya neden olan sarkmış deri gerilir, bollaşan fazla deri çıkarılır, yağ miktarındaki fazlalık ve sıkılığını kaybetmiş kas dokusu alınır. Yapılan işler sonrası özel tekniklerle iz bırakılmadan dikme işlemi yapılır. Yara yatağında oluşabilecek serum-kan sızıntısını boşaltmak ve birikimini engellemek için dren yerleştirilir ve baş sargıya alınır.

Yüz gerdirme ameliyatı nasıl yapılır
Yüz gerdirme ameliyatı 

Ameliyattan sonraki bir iki gün doktor gözetimi altında hastanede geçirilebilir. Yüzdeki bandajları çıkarılması da birkaç gün sürmektedir. Dikişlerinizin çıkarılma süresiyse doktorunuzun muayene sonuçlarına göre yaklaşık 5-10 gün sürmektedir.

Operasyon sonrasında yüzde hafif ağrı, şişmeler, deri altı kanamaları, morluklar ve deride renk değişiklikleri görülebilir. Bu etkileri azaltmak için doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanmanız gerekmektedir. Ayrıca yan etkileri azaltmak için soğuk kompres uygulanması da size yardımcı olabilir.

Ameliyat sonrasında oluşan şişkinlik, mimiklerde gerginlik ve morluklar sebebiyle hastalarda tedirginlik oluşabilir. Fakat bu olağan bir süreçtir. Normal rutininize dönmek için ve daha genç yüz hatlarına sahip olduğunuzu görmek için 2-3 haftalık bir bekleme süresine ihtiyaç olduğunu unutmamanız gerekir.

İyileşme süreci ve fiziksel reaksiyonlar insan anatomisine göre değişmektedir ve kişilerde yaratacağı etkiler önceden tahmin edilemez. Doktorunuz tavsiyelerine uyup özellikle sigara içmek, aspirin kullanmak veya ağır aktiviteler gibi iyileşme sürecini yavaşlatacak etkilerden uzak durmanız gerekmektedir.

1 yorum

  1. AK SEO
    AK SEO
    dneeme